'Mannetjespythons' verrassen met eieren en jongen
De biologen en dierverzorgers van het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo staan voor een aangename verrassing: één van de twee 'mannetjespythons' heeft enkele weken geleden eieren gelegd en deze week zelfs jongen uitgebroed. In het Maleise themagebied Burgers' Rimba leven twee netpythonmannen samen in een verblijf voor de schermen, terwijl twee netpythonvrouwen een verblijf achter de schermen delen.

De Aziatische wurgslangen komen echter vrij veel voor in dierentuinen en zijn ook in het wild niet bedreigd. Om die reden heeft Burgers' Zoo enkele maanden geleden de mannen van de vrouwen gescheiden. De reptielen zijn als jonge dieren gesekst in de Engelse dierentuin waar ze ter wereld zijn gekomen. Het seksen van reptielen is erg moeilijk, omdat de geslachtsorganen in rusttoestand vaak inwendig liggen en bij jonge dieren vaak nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Schokkend broeden
Enkele weken geleden begon één van beide 'mannen' echter plotseling eieren te leggen in een ondiepe kuil in het verblijf. Het was toen voor de biologen en dierverzorgers direct duidelijk dat het een vrouw betrof. Tijdens het broeden wikkelt het vrouwtje haar lichaam om de eieren om deze op temperatuur te houden. Door regelmatig schokkende bewegingen te maken met haar lichaam kan de slang de nesttemperatuur desgewenst verhogen. Deze week kwamen er tot op heden twee jonge netpythons uit het ei. Het is nog niet duidelijk hoeveel eieren er bevrucht zijn en hoeveel jongen er in totaal ter wereld zullen komen.

Meterslange wurgers
Netpythons behoren met de Zuid-Amerikaanse anaconda's tot de langste slangensoorten ter wereld. Een volwassen slang kan een maximumlengte bereiken van ongeveer negen meter. Netpythons hebben geen giftige beet, maar bijten zich vast in de nietsvermoedende prooi en wikkelen hun lichaam vervolgens razendsnel om het slachtoffer. Bij elke uitademing van de prooi is de borstholte op zijn kleinst en draait de slang zijn lijf strakker om het dier. De prooi sterft meestal doordat de bloeddruk hierdoor heel hoog wordt opgevoerd en het ademhalen steeds lastiger wordt. Met de kop naar voren wordt het prooidier daarna naar binnen gewerkt.

naar: burgerszoo.nl
18 Jun 2012, 08:52 Aantal keer bekeken: 322
Reporter: Dennis11
Dieren(tuinen)

Reactie's
Aantal reactie's: 0
©ZTD 2025
Free web hostinguCoz