Warmte onderzoek bij Indra in Dierenpark Amersfoort
Olifant Indra verwacht een olifantenbaby, maar nu blijft natuurlijk de vraag… Wanneer? Dierenarts Tom kwam met het idee om een onderzoek te starten naar de dracht van olifant Indra.

We zijn Indra thermografisch gaan volgen toen Indra al in het derde trimester van de dracht was. In dit deel groeit de foetus het snelst en daardoor is de stofwisseling hoger dan van de moeder zelf. De foetus produceert veel warmte die door de moeder afgevoerd moet worden. Dat doet zij op dezelfde manier als dat zij het te warm zou hebben vanwege bijvoorbeeld een hoge buitentemperatuur.



Indra raakt haar warmte kwijt via haar slurf, een zweetklier achter haar ogen, via haar lippen en als het echt warm wordt ook via haar poten. Als de dracht verder vordert zal ze ook warmte gaan uitstralen op de plek waar de baby in haar buik ligt en deze plek zal uiteraard steeds groter worden.

Dit is een bekend gegeven, maar Tom is geïnteresseerd of het met behulp van thermografie mogelijk is om te bepalen wanneer Indra gaat bevallen. Dit is natuurlijk leuk om te weten, maar daarnaast is het ook heel handig. Het kan namelijk behulpzaam zijn bij de zorg rond de geboorte van de kleine spruit. Nu is het de eerste keer dat zo’n onderzoek uitgevoerd wordt dus zijn we aan de slag gegaan zonder precies te weten wat we zouden aantreffen.
Allereerst hoopten we dat we tekenen zouden ontdekken dat de baby snel aan het groeien is, daarnaast hopen we ook meer te weten te komen over het naderen van de bevalling. Indra is op 13 oktober uitgerekend en in juli zijn we begonnen met het maken van de opnames.



Thermografische opnames worden gemaakt met behulp van een infrarood camera. Deze camera meet de warmte die de olifant uitstraalt. De warmte die door Indra geproduceerd wordt, wordt naar de oppervlakte van het lichaam getransporteerd en afgegeven. Zo is het dus mogelijk om warmte verschillen te meten aan de buitenkant van het lichaam, maar ook aan de binnenkant van het lichaam. In dat geval moet je denken aan organen of………kleine olifantjes.

De infrarood camera maakt een plaatje van het kleine olifantje verdeeld in kleurtjes. De kleuren geven de temperatuur aan. Zo is wit het warmst gevolgd door rood, geel, groen, paars, blauw en zwart. Zwart is koel. Op bovenstaande plaatjes zie je links een opname die schuin van opzij genomen is van Indra in augustus. Rechts zie je een opname van 4 oktober.
Links zie je dat Indra aardig wat warmte afgeeft via haar slurf en haar kop. Ook achter haar voorpoten onder de borst zie je een grote witte plek. Dat is het melkklierpakket dat groeit en heel goed doorbloed is. Hierdoor is het zo warm. Ook zie je laag en hoog in haar buik rode plekken. Dit is de plek waar de baby ligt.

Op de rechter foto zie je dat de warmte afgifte nog veel hoger is op dezelfde plekken als op de linker foto. Wat we ook zien zijn de tekenen van de naderende bevalling. Rond de staartbasis zie je warme plekken ontstaan. Dit zijn de bekkenbanden die beginnen te reageren. Haar staart is ook flink warm. Op de volgende opnames zie je Indra van de achterkant. Links is in augustusgenomen en rechts begin oktober.



Op de linker opname zie je wat rood rond de staartbasis en ook de vulva is rood, maar dat laatste is normaal. We zien kleine warmtespots boven op het bekken, maar op de opname van oktober (rechts) zien we heel veel reactie boven op het bekken. Dit zijn de bekkenbanden net als op de vorige opname.

De vulva begint nu ook heel warm te worden. Dit zijn aanwijzingen dat het geboortekanaal zich begint voor te bereiden op de bevalling. Het is ook heel leuk om te zien, dat je rechtsonder en linksboven in de buik een uitpuiling begint te zien die ook heel warm is. Dit is dus de babyolifant. Helaas kunnen we niet zeggen wanneer de baby geboren wordt aangezien dit de eerste keer is dat een dergelijk onderzoek gedaan wordt. We vervolgen Indra nu elke dag en wie weet kunnen we bij de volgende aanstaande moeder wel zeggen wanneer de kleine komt. Het blijft voor nu dus gewoon geduld hebben en afwachten..
11 Oct 2012, 17:47 Aantal keer bekeken: 496
Reporter: Jeweetwelwie
Dieren(tuinen)

Reactie's
Aantal reactie's: 0
©ZTD 2024
Free web hostinguCoz